sreda, 3. september 2008

Hedge skladi se zapirajo

Padec surovin je očitno imel zelo velik vpliv na hedge sklade vezane na surovine. Ameriška družba Ospire Management, je bila po 27% padcu njihovega hedge sklada,primorana delovanje sklada zapreti. Dnevnik The Wall Street Journal poroča, da bi naj bilo veliko takšnih družb, ki so stavile na rast cen nafte in plina. Veliko izstopov iz skladov bi naj bil le še en udarec za eno izmed največjih finančnih družb – Lehman Brothers, ki je imela v skladu družbe Ospire Management kar 20 % delež.


Delnice Lehman Brothers so na borzi letos že izgubile 75 % njihove vrednosti. Takšen padec bi naj bil posledica slabih investicij, vezanih na hipoteke. V povezavi s precej nizko ceno delnice, je Korejska banka že ponudila odkup 25 % deleža v Lehman Brothers, vrednega 5,3 milijarde dolarjev.


Sklad družbe Ospraie se je zaprl kot posledica močnega padca surovin in nekateri investitorji že namigujejo na bankrot družbe. Philip Gothelf je za Bloomberg TV izjavil da je veliko investitorjev vstopalo na surovinski trg in posledično zviševalo cene nafte. Cena nafte se bo po njegovem mnenju v prihodnje približevala nivoju izpred nekaj let – 50 dolarjev za sodček

10 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Lahko si rečem samo hvala bogu da se nisem odločil da bi denar začel vlagati v sklade kar sem tudi razmišlov pri svojih 17 letih danes borza in skladi samo še propada zato pa so take oglaševalske akcije oni poberejo denar za vodenje sklada v žep kr boš pa ti ostalo dal v sklad pa bo šlo samo navzdol.

Moje mišlenje :)

Unknown pravi ...

Res pa je da so skladi v preteklosti imeli kr solidne donose, sedaj pa so pod vplivi recesije in negativnih trendov. Pametno se mi zdi varčevati oz. investirati. Jaz osebno imam raje delnice pa certifikate kot pa sklade. Je bolj zanimivo trgovanje:)

Unknown pravi ...

Cena nafte se je končno umirila. To pomeni, da si bodo gospodarstva počasi opomogla, saj se bo pritisk na cene nafte in hrane zmanjšal. Vlagatelji se bodo ponovno vrnili na borze. To je za lastnike delnic dobro, ker se bo ponovno začelo trgovanje, takšno kot smo ga bili vajeni v preteklosti. Se pa strinjam z določenimi osebami, ki pravijo, da je sedaj idealna priložnost za nakup vrednostnih papirjev.

Oblikujte si portfelj ;)

Unknown pravi ...

V Ameriki upamo da se bo stanje malo normaliziralo,drugače pa je v Evropi kjer je trenutna inflacija na visokih stopnjah in bo morala ECB počasi začeti zniževati obrestne mere. V "upanju" poživitve oz. povečanja investicij.

Anonimni pravi ...

Ja zadnje čase vidim, da je čimboljše, da denar le vežeš pa je.

Anonimni pravi ...

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

kredit pravi ...

Gledano nazaj, so bile razmere v tem času še precej nedolžne.

Marko pravi ...

Se strinjam s tabo.

Naložbe pravi ...

Najbolj smešno je to, da neki kvazi poznavalci v bistvu nimajo pojma. Vsi samo govorijo in govorijo ampak to so zgolj in samo predvidevanja! Ni človeka, ki bi znal pravilno napovedati kam in kako pametno naložiti svoj denar. Sodček danes nekaj čez 100 USD.

Evil pravi ...

TO je to :) super !