nedelja, 25. maj 2008

Delnice ali naložbeni certifikati ?


Velikokrat si zastavljamo vprašanje kateri vrednostni papirji so za nas najprimernejši ? Odgovor seveda ni enostaven, ker moramo upoštevati želje vsakega posameznega investitorja. Običajno se mlajša populacija odloča za bolj tvegane naložbe, starejša pa za manj tvegane. Starejši ljudje si z naložbami v obveznice ali pa tako kot še večina Slovencev z naložbami v bančne depozite, skuša zagotoviti »varne« obresti na vložena sredstva. Za nepoučenega investitorja je npr. 5 % donos zelo dobra naložba. Vendar kot bomo videli na primeru, donos depozitov krepko zaostaja za naložbami v vrednostne papirje. Z investiranjem v vrednostne papirje si mlajša generacija investitorjev lahko privošči večje tveganje, predvsem zaradi lažjega sprejemanja potencialnih izgub. Ni še jim potrebno skrbeti npr. za pokojnine, tako kot starejšim ljudem. Njihovo tveganje se obrestuje ob morebitni rasti vrednostnih papirjev.


Seveda bi bilo nesmiselno takoj začeti vlagati na borzo brez finančnega predznanja. Pomembno je predvsem sprejemanje strateških odločitev in sicer v povezavi s tveganjem. V tem primeru imamo v mislih potencialno izgubo, do katere lahko pride ob napačnih investicijah. Zelo velikokrat prevladuje mnenje »Kupi in drži« ali »Na dolgi rok vse raste«. S takšnimi in podobnimi trditvami se ne moremo strinjati. Potrebno je razumevanje borznih trendov, kateri niso samo enosmerni. Zgodovina potrjuje tako pozitivne kot negativne večletne trende.


Na naslednjem primeru bomo primerjali 12 mesečni donos delnice Krka in donos Turbo naložbenega certifikata vezanega na to delnico. Naložbeni certifikat je izvedeni finančni instrument, katerega izda banka. Največkrat se navezujejo na delnice, obveznice, indekse, surovine,…Gre za dolžniški vrednostni papir, za katerega jamči banka in nismo neposredni lastniki premoženja na katerega se naložbeni certifikat navezuje. Naložbeni certifikat je označen z opisom (CALL) kar pomeni da raste njegova vrednost, ob naraščanju cene delnice. Če primerjamo grafa med seboj vidimo, da je delnica v opazovanem obdobju pridobila na vrednosti 38 %, naložbeni certifikat pa približno 100%. Vidimo zelo veliko razliko med donosom delnice in izvedenega instrumenta. Vendar moramo vedeti, da je ob morebitnem padcu vrednosti delnice, potencialna izguba naložbenega certifikata veliko večja kot pri delnici.



1 komentar:

Delnice pravi ...

Vložil sem v kar nekaj različnih delnic, vendar imam danes samo minus. Upam da se bo situacija izboljšala v prihodnosti.