nedelja, 25. maj 2008

Varčevanje kot vir bodočih prihodkov


Premoženje je že od nekdaj prebujalo v človeku negativna kot pozitivna čustva. Prav tako je veljal rek »Več imaš, več veljaš«. Zato smo ljudje tako naravnani, da imamo zelo močno željo po denarju. Z denarjem si lahko zagotovimo osnovne vire za preživetje, nekaterim pa denarna sredstva zagotavljajo še več. V želji po njem so pripravljeni storiti odklonska dejanja in se zoperstaviti družbi. Razmišljanje slednjih, je pogojeno z reševanjem problemov in mislijo, da bodo težave z denarjem izginile. Težave ne izginejo in lahko rečemo, da gre le za iluzijo oz. kratkotrajno zadovoljitev potreb.


Odnos do denarja se pri ljudeh zelo razlikuje. V večini primerov imajo težave z odnosom ljudje srednjega ali nižjega družbenega razreda. Zelo velikokrat slišimo da nimajo dovolj sredstev za investiranje in da ne morejo varčevati. S to trditvijo se delno lahko strinjamo, ker premožnejši ljudje lažje namenijo del svojih prihrankov v varčevalne namene in si posledično zagotovijo dobro finančno prihodnost. Na drugi strani pa je zelo zmotno pravzaprav mišljenje da so premožnejši tudi v resnici »bogati«. Večina izmed njih živi na veliki nogi, kar pomeni da ima večje stroške in večjo potrošnjo kot srednji sloj prebivalstva.. Njihova zunanjost je »izpopolnjena« z dragim avtomobilom ali razkošno nepremičnino. Če bi samo za trenutek pomislili kaj bi se zgodilo z njihovim premoženjem ob izgubi službe? Ali ob nezmožnosti opravljanja svoje dejavnosti? Hitro bi opazili da zelo težko shajajo brez rednih prihodkov, ki so v večji meri namenjeni odplačevanju kreditov ali leasingov. Pravzaprav ne bi imeli dovolj sredstev niti za trenutno poplačilo izdatkov. Ali še vedno lahko trdimo da so to bogati ljudje?


Zavedati se moramo dejstva da za varčevanje in investiranje niso potrebni visoki prihodki. Pomembne so zlasti dobre navade, s katero se da doseči slednje. Pomembno si je zastaviti cilje varčevanja. Zakaj sploh varčevati? Brez cilja je varčevanje res nesmiselno. V primeru da vsak mesec vsaj 10% namenimo varčevanju, si lahko zagotovimo zelo dobro finančno »sliko« čez slabih 10 let. 10% dohodkov namenjenih za varčevanje se sliši zelo malo, vendar z leti obrestovanja že po minimalni obrestni stopnji (5%) lahko dosežemo zavidljivo finančno prihodnost.


Sodobna družba nam vsak dan ponuja nešteto izdelkov oz. dejavnosti za katera lahko potrošimo denar in uživamo v sedanjost. Redki se zavedajo, da je prihodnost zelo pomembna in da pokojnine v prihodnosti ne bodo nikdar več takšne kot so sedaj. Davki pa bodo pravzaprav še naraščali, zaradi povprečno višje starosti prebivalstva. Pomembno je začeti z varčevanjem že v zrelih letih, da si lahko zagotovimo uspešno življenje v prihodnje. Varčuje se lahko na zelo različne načine. Ljudje, kateri so manj naklonjeni tveganju lahko varčujejo v bankah ali obveznicah. Gre za dokaj netvegane varčevalne oblike, čeprav se le redko kdo zaveda da lahko tudi banke gredo v stečaj. Trenutno so »hit« v Sloveniji t.i. vzajemni skladi, kateri reklamirajo predvsem diverzifikacijo (razpršenost). Pri finančno neizobraženih ljudeh je to zelo pomembno, ker bi se radi v največji meri izognili tveganju. Res je, da imajo skladi sredstva razporejena v večih različnih delnicah in drugih finančnih naložbah, vendar so s tem pogojeni dobički, ki so odvisni od povprečja donosnosti teh naložb. Da ne omenjamo visokih upravljalskih, ter vstopnih in izstopnih provizij. Bolj izobraženi ljudje na finančnem področju investirajo del svojih prihodkov v določene panoge oz. delnice. Izpostavijo se večjemu tveganju in posledično večjim potencialnim dobičkom. Obstajajo pa tudi špekulanti, kateri imajo zelo radi tveganje in izpostavijo večji del svojih naložb tveganim instrumentom.

1 komentar:

Vzajemni skladi pravi ...

Tudi sam sem se odločil da bom vložil v vzajemni sklad. Ne vem pa še v katerega.