petek, 6. junij 2008

Cena nafte in špekulacije v prihodnosti


Milijarder George Soros je dejal, da so visoke cene nafte rezultat milnega mehurčka, katerega z napihovanjem večajo špekulanti indeksnih skladov in precej ozko ravnovesje med povpraševanjem in ponudbo.


Gibanje cene za sodček surove nafte v dolarjih










S to trditvijo se lahko strinjamo. Vendar pa ne smemo zanemariti svetovne velesile z več kot milijardo prebivalstva, katera s svojo visoko gospodarsko rastjo hitro dohiteva najbolj razvite države sveta. To je seveda Kitajska, ki v zadnjih letih skokovito zvišuje povpraševanje po črnem zlatu. Finančni trgi na Kitajskem se hitro širijo, predvsem s tujimi investicijskimi naložbami, s katerimi si investitorji obetajo viskoke potencialne donose.


Samo avtomobilska poraba goriv je ogromna. Moramo upoštevati dejstvo, da je v Evropi registriranih preko 800 milijonov osebnih vozil in da se Kitajski trg osebnih vozil počasi bliža Evropskim standardom. Po nekaterih študijah, bi naj Kitajska do leta 2030 imela več kot 1,5 milijarde osebnih vozil. Lahko si samo predstavljalo kaj bi to pomenilo za svetovno proizvodnjo in ceno surove nafte na borzi.

1 komentar:

Surova nafta pravi ...

Gotovo si nismo mislili da bo prišlo na 112 USD