sreda, 11. junij 2008

Delnica NKBM ponovno na 27 € ?


Če ste bili eni izmed tistih »srečnežev«, ki so delnice kupili ob javni prodaji NKBM in ste še vedno njihov lastnik, se vam v zadnjih dnevih poraja veliko vprašanj. Npr. Ali bo delnica še padala? Ali je zato kriva država? Ali bo delnica v prihodnje rastla?

Cena delnice NKBM












Delnica NKBM je danes na borzi dosegla ceno 28 €. Januarja je dosegla vrh, ki je znašal 44 €, nato pa je sledil samo še padec navzdol. Predvsem je zanimiva poteza države v tem smislu, da za »nagrado« obljublja lastnikom 10 delnic, dodatno delnico NKBM, pod pogojem lastništva vsaj enega leta. Država je hotela razpršiti lastništvo med čim večjo populacijo, s tem pa zagotoviti, da bodo nekateri z željo po dodatni delnici bili lastniki preostalih delnic vsaj leto dni. Vendar smo lahko videli, da je prodaja potekala vse prej kot transparentno. Kupci so bili zraven državljanov, tuji naložbeni skladi, tudi Ameriški.


Seveda pa za padec tečaja delnice ni kriva država, ampak svobodni trg. Na borzi je veliko odvisno od povpraševanja in ponudbe. Preprosto rečeno, več kot je kupcev višja je cena. Na žalost lastnikov delnic, na borzi ni bilo več kupcev, zato se je tečaj obrnil navzdol. Prevladovali so le še prodajalci, ki so zagreto vnovčevali dobičke in posledično pripomogli k padanju tečaja. Padec ni bil prisoten samo pri delnici NKBM, ampak pri večini Slovenskih blue chipov. Največja težava je v zadnjih dnevih na ljubljanski borzi predvsem slaba likvidnost. Zalo malo ljudi se namreč odloča za nakupe ali prodaje delnic, zato delnice ne izžarevajo dejanskih vrednosti.

7 komentarjev:

Mario pravi ...

Pametna poteza NKBM. Pametni investitorji so kupili maksimalno količino delnic in jih po 14 dneh prodali, ko je dosegla takratni (in tudi do sedaj absolutni) maksimum.

Pri NKBM pa so za laične uporabnike uvedli t.i. "bonus" za dolgoročne imetnike....reci in piši celo dodano delnico na vsakih 10 ki si jih lastiš boš dobil!!!

Vsaj tako bo 10% donos...

Unknown pravi ...

Se popolnoma strinjam s teboj Mario. S tem so jih samo "pridržali" da niso prodali delnic;)

Mario pravi ...

Zdaj sem komaj videl v tvojem profilu, da sma sošolca. :)

Kateri letnik si na EPF? Jaz sn 4., smer Finance in bančništvo.

lp

Unknown pravi ...

2

Unknown pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
nkbm pravi ...

Strm padec :)

Delnice pravi ...

Kot sem že prej komentiral o delnicah.. evo ravno NKBM je ena izmed mojih slabših naložb...