sobota, 7. junij 2008

Nogomet in finance


Najbolj gledan športni dogodek na svetu bo nedvomno Evropsko prvenstvo v nogometu. Število gledalcev se bo v primerjavi izpred 4 let, časa Svetovnega prvenstva v Latinski Ameriki, povečalo za kar 30 %. Z medijskimi pravicami in prodanimi vstopnicami organizatorji računajo na kar 1,25 milijarde evrov prihodkov. V primerjavi s preteklim svetovnim prvenstvom je to za kar 47 % več finančnih prihodkov. Na Euru 2004 si je finalno tekmo med Grčijo in Portugalsko ogledalo 161 milijonov gledalcev.


Organizacija takšnega dogodka ima vsekakor pozitivne vplive na celotno gospodarstvo Avstrije in Švice. Brez dvoma si veliko od tega dogodka obetajo prav gostinci in hotelirji. Po besedah medijev, se evforija naj ne bi dotaknila Slovenije. S temi besedami se žal ne moremo preveč strinjati, kajti sosedje Hrvati na stavnicah kotirajo dokaj visoko in posledično so želje Hrvaških navijačev zelo visoke. Zaradi bližine Evropskega prvenstva pa se bodo odpravili na prizorišča kar z avtobusi in ob morebitnih postankih v Sloveniji pričarali vzdušje, katerega Slovenci nismo občutili že od leta 2000.

3 komentarji:

Unknown pravi ...

Sem že občutila nogometno vzdušje hrvaških državljanov na naših glavnih cestah. Le redki so bili avtomobili, v katerih ne bi bilo "šoferja" z majico hrvaške reprezentance.

Unknown pravi ...

Očitno je bilo njihovo veselje preveč pestro, kajti zaradi zastav so morali že plačati globo v višini 41€ :)))

Finance pravi ...

Po nekaterih podatkih naj bi nekateri trejderji kupovali določene surovine, ki so povezane z izdelavo piva (ker se ga med tekmami veliko spije) in s tem ustvarjali dobiček. Prebrisano :-)